Consejo Regulador del Cava Consejo Regulador del Cava

Varietats

Les varietats de cep autoritzades per produir raïm destinat a l’elaboració de vi base i Cava  són les següents:

  • Varietats de raïm blanc: Macabeo (Viura), Xarel.lo, Parellada, Malvasía (Subirat Parent) i Chardonnay.
  • Varietats de raïm negre: Garnacha tinta, Monastrell, Pinot Noir i Trepat.

 

varietat-macabeo varietat-xarel-lo varietat-parellada

 Macabeo

 Xarel.lo

 Parellada

Varietat tradicional de raïms grans i compactes i pell fina, que li dóna una certa fragilitat.  Malgrat la sensibilitat que té, resisteix les gelades de primavera.  Origina un vi equilibrat en acidesa i aroma delicada.

Varietat autòctona de raïms mitjans, no gaire compactes.  Per la seva acidesa total i estructura és la que té més personalitat.  Es caracteritza pel gruix de la pell del gra de raïm que li permet resistir les malalties.  Produeix vins amb cos i bona acidesa.

Aporta un aroma floral i subtil.  Els raïms de bona mida tenen uns grans grans.  És l’última varietat a veremar.  Té un cep que s’adapta bé a les zones altes. Produeix vins suaus i de graduació moderada.

Chardonnay

Malvasia

Pinot noir

Aconsegueix vins molt aromàtics, amb cos i acidesa elevada. Té un conreu delicat perque brota de manera precoç i per la sensibilitat a les gelades. És la primera quie es verema a mitjans d’agost

De raïms mitjans, grans petits i regulars que tenen un color groc i agafen tonalitats vermelloses quan maduren. Dóna vins amb estructura, frescos, de bona composició aromàtica que guanya complexitat amb la criança.

Els raïms són petits, cilíndrics i compactes.  Això els fa sensibles a les malures.  La brotada és precoç i, com en el cas del Chardonnay, l’afecten les gelades de primavera. Prefereix zon es altes i de clima més fred. Els seus vins són d’expressió aromàtica i amb cos.

Trepat

Garnatxa negra

Monastrell

Varietat de brotada primerenca i de verema tardana, vigorosa, amb grans de pell gruixuda de mida gran.  Produeix vins base rosats de graduació alcohòlica moderada i acidesa equilibrada.

Varietat negra de raïm mitjà compacte amb grans de pell fina i polpa sucosa que ens ofereix vins equilibrats, aromàtics i d’acidesa moderada.

Malgrat ser la varietat amb la qual es va iniciar el Cava, el seu conreu ha passat a ser merament testimonial.  El raïm és de mida petita, compacte, uniforme, de color blau intens i produeix vins amb cos, de graduació mitjana-alta.