Consejo Regulador del Cava Consejo Regulador del Cava

El sector del Cava mostra la seva unitat reivindicant la qualitat i el prestigi del producte

El Consell Regulador del Cava, l’Institut del Cava, Pimecava, les cooperatives, l’Associació de Viticultors del Penedès, Unió de Pagesos i JARC expressen la seva il·lusió a seguir treballant units per la competitivitat i el lideratge

Vilafranca del Penedès (Barcelona), 1 de febrer de 2019. El Consell Regulador de Cava juntament amb l’Institut del Cava, Pimecava, les cooperatives, l’Associació de Viticultors del Penedès, Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han volgut mostrar avui la seva unitat davant l’anunci de l’AVEC d’abandonar la DO Cava. El sector del Cava ha reivindicat, a més a més, la qualitat i el prestigi del producte durant una roda de premsa que s’ha celebrat a la seu de l’entitat a Vilafranca del Penedès.

El president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagés, ha insistit en el fet que, “tot i que alguns membres han decidit marxar, hem d’acceptar com a normal que en un sector tan extens com és el del cava hi hagi discrepàncies”. No obstant això, ha posat èmfasi en el fet que “el més important és seguir amb el nostre full de ruta, i introduir canvis de cara al consumidor per guanyar en competitivitat i lideratge”.

En aquest sentit, ha anunciat que estan treballant en un projecte “il·lusionant” que inclou oferir al consumidor una millor diferenciació de les qualitats del cava amb una escala de valor a l’etiquetatge, afegir l’origen als caves Premium per resoldre la singularitat del territori, fomentar el consum i assegurar que les noves normatives estaran ben regulades per la DO.

El president ha volgut destacar l’èxit del cava al món. “És de totes les DO d’Espanya la que més exporta, un 60% de la seva producció, i ha aconseguit reunir 38.000 hectàrees de vinya, 6.800 viticultors i 380 cellers i és present a més de 100 països”, ha afegit. Així mateix, ha assegurat que “tenim una part significativa dels nostres caves en la piràmide de valor a través dels caves de paratge qualificat, caves Premium, reserves i gran reserves que són molt valorats pels crítics i tenen reconeixement mundial”.

Pagés ha recordat que el món del cava és “viu i dinàmic, per la qual cosa pot ser que hi hagi cellers que marxin i d’altres que vulguin entrar, com em consta”. ”El cava està destinat a ser més gran”, ha recalcat.

Unitat en el sector

Per la seva banda, el president de Pimecava, Pere Guilera, ha assegurat que la qualitat del cava “és patrimoni de tots i no de ningú en exclusiva”. Segons Guilera, el que ha passat és que “en el Cava s’ha canviat molt cap a bé i ara podem competir tots, ara es fan caves extraordinaris i no hi ha diferències”.

El president de l’Institut del Cava, Damià Deas, ha animat el sector a “seguir lluitant per la qualitat” i ha destacat la seva “solidaritat”. El representant de les cooperatives, Xavier Farré, ha senyalat que des del Consell Regulador del Cava “s’han fet esforços per ser integradors” i ha recordat que la DO “continua estant aquí i amb la màxima unitat”. En la mateixa línia, s’ha expressat el president de l’Associació de Viticultors del Penedès, Santi Vallès, que ha afirmat que els cellers que han abandonat la DO “són un percentatge petit del què representa el cava”.

També ha intervingut el representant d’Unió de Pagesos, Antoni Borràs, que ha assegurat que “no és cap alegria aquesta aventura però que cadascú és lliure”. Finalment el representant de JARC, Jaume Domènech, ha comentat que es troben davant “un futur esperançador perquè s’estan fent les coses bé i amb honestedat”.

“Defensarem el cava i serem ferms en què ningú utilitzi l’etiqueta ni la marca cava si no ho és”, ha sentenciat el president del Consell Regulador.