Consejo Regulador del Cava Consejo Regulador del Cava

El Consell Regulador del Cava lamenta la decisió de l’AVEC d’abandonar el projecte de potenciació de la marca Cava

Els membres de l’AVEC, que representen el 0,94% de la producció total de cava, no podran utilitzar o fer referència a la marca Cava, a la categoria Gran Reserva o al Cava de Paratge Qualificat, exclusives per als elaboradors inscrits a la D.O. Cava

Vilafranca del Penedès, dimecres 30 de gener del 2019 – Després de l’anunci de l’AVEC d’abandonar la D.O. Cava, el Consell Regulador lamenta que hagin renunciat a seguir treballant conjuntament en el projecte de potenciació del Cava.

El Consell Regulador del Cava, davant la sol·licitud de baixa en el registre de bodegues elaboradores de cava que han cursat les empreses que formen l’AVEC, vol expressar el seu respecte total cap a aquesta decisió, voluntària i privada, d’unes empreses que han crescut i que s’han consolidat sota el paraigua de la mateixa D.O. Cava.

Des que el passat mes d’abril l’Associació AVEC anunciés la creació de la seva marca col·lectiva, s’han produït diverses trobades amb  el Consell Regulador del Cava per treballar en una línia integradora per potenciar la qualitat del cava des del reconeixement o la diferenciació del territori i la viticultura.

El nou Ple del Consell Regulador, elegit després d’unes  eleccions  democràtiques el passat mes de juliol, es va posar a treballar en un dels seus projectes fonamentals com la creació de la zonificació del territori per especificar l’origen del raïm i per oferir als elaboradors i consumidors una segmentació qualitativa que permeti diferenciar les categories del cava. Per aquest motiu, es va oferir a l’AVEC treballar conjuntament, donades les coincidències en la valorització del territori i la qualitat.

Però tots els esforços dels darrers mesos no han donat fruits perquè, tot i estar convidats a sumar-se a aquest objectiu comú del sector, han decidit voluntàriament abandonar la D.O. després de no acceptar els terminis que requereix el mateix projecte. “Desgraciadament la gran discrepància és el temps. Coincidim en els objectius de territori i qualitat però no ha estat suficient per convèncer-los i finalment han cregut convenient seguir el seu camí. Des del Consell Regulador del Cava no hem deixat de reiterar, perquè hi creiem amb fermesa, que la unió i no la confusió genera la força necessària per competir exitosament en els mercats mundials. Sota aquesta premissa, hem volgut sumar l’AVEC en un projecte que compartim i des del que representa una D.O., com a màxim exponent del sistema qualitatiu del nostre sector i que suposa una garantia total, traçabilitat i autenticitat per al consumidor”, comenta Xavier Pagés, president del Consell Regulador del Cava.

En abandonar la D.O. Cava, els membres de l’AVEC no podran utilitzar o fer referència a la marca Cava, a la categoria Gran Reserva o al Cava de Paratge Qualificat, exclusives per als elaboradors inscrits en la D.O. Cava i que, actualment, representen el punt més alt de la piràmide qualitativa dels vins escumosos a escala mundial. Cal recordar que una Denominació d’Origen Protegida com el Cava és la màxima qualificació europea en vins, i per aquest motiu, els seus requisits són necessàriament molt estrictes en termes de qualitat, inspecció, control i etiquetatge.

L’associació AVEC compra el 0,4% del raïm de la D.O. CAVA i representa el 0.94% de la seva producció.  Finalment, expressar la voluntat de tot el sector de manera unida (les 37.700 has, les 374 bodegues i els 6.668 viticultors que el conformen) de continuar treballant intensament en el nostre projecte de potenciar la marca Cava, del seu territori i la seva viticultura per obtenir el màxim prestigi i notorietat a escala mundial i posicionar-lo com a líder dels escumosos en prestigi i valor, sumant totes aquelles persones que comparteixen aquest objectiu.