Consejo Regulador del Cava Consejo Regulador del Cava

EL CAVA DE PARATGE QUALIFICAT ÉS JA UNA REALITAT

Vilafranca del Penedès, 13 de juliol del 2017- La Ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, va anunciar en el seu discurs de clausura dels II Premis Excel·lència Cava, el nom dels dotze primers Paratges Qualificats.

 

La Ministra va explicar que “el Ministeri havia procedit amb una gran diligència perquè  els Caves de Paratge Qualificat fossin una realitat  i que ja havia signat l’ordre ministerial perquè es publiqués al Butlletí Oficial de l’Estat”. A continuació, va anunciar els noms dels primers Paratges Qualificats on es podrà elaborar aquest cava excepcional, el Cava de Paratge Qualificat.

 

En aquesta primera fase, s’han aprovat dotze Paratges Qualificats de nou empreses diferents que després d’un exhaustiu procés de candidatura han aconseguit obtenir aquest reconeixement.

 

El Cava de Paratge Qualificat és aquell l’origen del qual és una àrea menor –Paratge- de la DO Cava, qualificat d’aquesta manera per les seves singulars característiques edafològiques i climàtiques. A més, tant la producció de raïm en la vinya com l’elaboració del vi base i el cava en la bodega han de complir un estricte i específic plec de condicions  i la comprovació de tot això segueix un protocol rigorós  per part dels serveis tècnics del Consell Regulador de la DO Cava.

 

El procés fins a l’aprovació final d’aquests Caves de Paratge Qualificat ha estat llarg i complex. La proposta aprovada pel Ple del Consell va ser acceptada pel Ministeri i es va incloure en la Llei 6/2015. El juny del 2016, La nova categoria “Cava de Paratge Qualificat” es va presentar de manera  solemne al sector i a la premsa nacional i internacional al Palau de la Música Catalana

 

Una vegada publicat el Reial Decret que desenvolupa els seus requeriments, el març del 2017, es va començar a rebre la documentació definitiva dels paratges candidats  homologats per part de les empreses amb l’assessorament i el control minuciós dels Serveis Tècnics del Consell Regulador.  Posteriorment, després de comprovar la bondat dels dossiers i l’examen organolèptic per un comitè expert es van enviar al Ministeri per a la seva aprovació i ratificació definitiva com els primers Caves de Paratge Qualificats.

 

El comitè de tast específic per aquesta categoria està format per:

  • Pedro Ballesteros MW
  • Lenka Sedlackova MW
  • Ferran Centelles
  • Guillermo Cruz
  • Joan Miquel Canals
  • Enric Vives
  • Ramon Francàs

 

Una vegada realitzat el tast, es van enviar les sol·licituds al Ministeri d’Agricultura, que després d’examinar-les, va procedir al seu reconeixement. El resultat ha sigut el següent:

 

PARATGE QUALIFICAT EMPRESA CAVA DE PARATGE QUALIFICAT
VINYES DE CAN MARTI TORELLÓ GRAN TORELLÓ y 225
TURÓ D’EN MOTA RECAREDO TURÓ D’EN MOTA
SERRALL DEL VELL RECAREDO SERRAL DEL VELL
VALLCIRERA ALTA ALELLA MIRGIN
LA CAPELLA JUVE & CAMPS LA CAPELLA
CAN SALA AGRÍCOLA CASA SALA CASA SALA
LA PLETA CODORNIU LA PLETA
EL TROS NOU CODORNIU EL TROS NOU
LA FIDEUERA CODORNIU LA FIDEUERA
CAN PRATS VINS EL CEP CLAROR
FONT DE JUI GRAMONA ENOTECA, CELLER BATLLE, III LUSTROS
TERROJA SABATÉ I COCA SABATÉ I COCA RESERVA FAMILIAR

 

El pas següent és l’etiquetatge correcte de les ampolles per poder dispensar els distintius de control del  Consell Regulador del Cava, especialment creats per aquesta categoria. A partir d’aquell moment es podran comercialitzar a tots els mercats.

 

El procés de sol·licituds a Cava de Paratge Qualificat està obert a presentació de candidatures en segona fase.

 

En paraules de Pere Bonet, “el Cava de Paratge Qualificat representa la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins espumosos a escala mundial i culmina amb el procés de reconeixement global de l’excel·lència dels caves Premium”.

 

Més informació:

Consell Regulador del Cava Tel. 93 890 31 04 www.docava.es

Sílvia Grimaldo: comunica@crcava.es